Utflykter

Längst ner på sidan

Lörje® erbjuder enorma möjligheter för både gemensamma och enskilda aktiviteter. Du kan delta i volleyboll, pingis, mys vid lägerelden, sångkvällar, strandgrillning, bastubad eller andra spännande upptåg för både stora och små. Du, dina barn och barnbarn träffar vänner och har gården och omgivningarna som spelfält.

Det går att låna cykel och använda kanot eller båt för fisketurer. Lörjevik är perfekt för att lära sig vindsurfing för att sedan bära av i hög hastighet ute på fjärden. Vattnen kring Lörje® är högintressanta för dykare eftersom det finns flera intressanta vrak att dyka på. Möjligheterna är oändliga.

Gotland bjuder dessutom på många intressanta utflykter och undangömda sevärdheter. Cykla dressin på museijärnvägen, besök Lummelundagrottorna, gör konstverksrundor i området, gå på tryffelsafari eller njut av stränder i världsklass på Tofta och Fårö.

Nedan finns tips på våra smultronställen och andra härliga ställen på ön. De ställen som är länkade finns mer information om längre ner på sidan.

Därtill, om du har intresse av Estlands historia, vill vi tipsa om Gotlands Estniska Förening som samlat estniska fotspår på ön!

Sol & bad

Plats CyklaBil
Klint-
stranden
2 min
Kamel-
stranden
6 min3 min
Badplats
Kyllaj
10 min4 min2 min
Smöjens
sandstrand
14 min5 min2 min
Smöjens
kalkbrotts-

sjöar
15 min6 min
Hideviken20 min15 min
Slite Strandby60 min20 min
Vitvikens
strand
60 min30 min
Blå lagunen75 min30 min
Sudersand50 min
Tofta60 min
Läs mer om våra närmaste, fantastiskt fina badställen.

Café, mat & gårdsbutiker

PlatsCyklaBil
Vallevikens
restaurang
25 min12 min
Gamlegårds25 min12 min
Rute Stenugns-
bageri
30 min15 min
Lergrav Fisk & Cafe35 min17 min
Lärbro Café & Bar40 min18 min
Grannen43 min19 min
Slite Strandbar60 min20 min
Gotlands-
våfflan
56 min22 min
Prima Gård60 min22 min
Nyplings Mat & Vin44 min24 min
Bungenäs
Kalkladan
70 min30 min
Ett litet crêperie35 min
Rot Restaurang45 min
Pannkaks-
trädet
50 min
Leva Kungslador53 min
Creperie Tati
Kutens Bensin
75 min
Fårögårdens
Restaurang & Bar
75 min
Lauters75 min

Sevärdheter

PlatsCyklaBil
Kyllaj10 min5 min2 min
Kamel-
rauken
6 min3 min
St Olofs-
holm
20 min13 min
Valleviken22 min15 min
Risungs tryffel-
gård
30 min15 min
Hammars-
änget
30 min15 min
Lergravs-
viken
natur-

reservat
35 min15 min
Vägume kvarn35 min15 min
Skuttlings
Design
35 min16 min
Röcklingers
handels-

trädgård
40 min18 min
Lärbro kyrka & Kastal45 min20 min
Hängers Käll & Gann ödekyrka46 min20 min
Furillen43 min23 min
Slite Strandby60 min20 min
Gotlands Bike
Park
55 min23 min
Bunge museet60 min20 min
Kullshagebruk25 min
Gotland Ring30 min
Stora Tollby40 min
Gotlands-
tåget
45 min
Hallfreda butik50 min
Stora Gåsemora Gård80 min
Digerhuvud90 min
Rone Smissarve90 min

Lokala producenter

PlatsCyklaBil
Gotlands
Bryggeri
50 min
Gute Glass50 min
Gotland Whisky60 min

Mer information

Sol & bad

Klintstranden

Långgrund stenstrand som längre norrut, vid fd bryggkajen, blir djupare. Här är man oftast helt ostörd. Förr bröt man kalk strax ovanför klintväggen och transporterade stenen via räls och vagnar bort till fartygen som angjorde vid ”kajen”.
Hitta hit: Följ stigen nedanför dispontentbostadens balkong antingen rakt fram till grusvägen, eller sväng lätt höger halvvägs vid ”ängen” och sedan genom skogsdungen fram till grusvägen. Gå över grusvägen och ta dig nerför klinten. Det finns en stig ner vid den gula markeringen.

Kamelstranden

Extremt bra klapperstensstrand vid Lörge udd om man vill plocka fossiler, strosa och sola. Man kan hitta bra ställen med ”platåer” för att enkelt ta sig ett dopp, men det blir snabbt riktigt djupt. Den stora rauken på udden kallas ”Kamelen” eller ”Snigeln”. På udden finns också lämningar av en gammal hamn med en enkel badbrygga. Även där är det djupt. Här kan du strosa och bada dig fram ända till Smöjen. Det finns ett långgrunt parti som är bra för barn precis mittemot den lilla långsmala ön Lörgeholm.
Hitta hit: Följ den lilla vägen söder om Lörje Gård. Den tar dig ut på udden. Antingen går du runt udden – eller tar vägen rakt över åsen vid det gamla fyrtornet (den vita med korset).

Badplatsen i Kyllaj

I byn finns en fin anlagd badstrand med bryggor, gräsområden och toaletter. Här kan små och stora bada tryggt. Bredvid badplatsen ligger den lilla gästhamnen med små idylliska fiskarstugor. Överallt finns träbord och bänkar där man kan sitta och njuta eller äta sin matsäck.
Hitta hit: Gå nerför Lörje gårds uppfart och följ grusvägen norrut. Efter cirka 1,5 kilometer kommer du fram till byn Kyllaj. Efter nedförsbacken tar du höger och följer vägen ner till badstranden.

Smöjens sandstrand

Lång härlig sandstrand som längre söderut övergår i klapperstensstrand. Populärt ställe som har många besökare på sommaren. Här kan man välja att ligga på ”playan” hela dagen och njuta av en härlig vit sandstrand, eller så kan man växla badandet mellan det salta i havet och det bräckta i småsjöarna i Smöjens gamla kalkbrott. Ett riktigt häftigt ställe för äventyr och bad. Här finns också en crossbana.
Hitta hit: Följ södra vägen till korsningen efter Groddammen. Ta höger och följ vägen fram till t-korsningen där du tar vänster. Följ vägen som efter en dunge på vänster sida svänger lätt höger. Passera hamnen på vänster sida, toaletten på höger sida (bra att veta om) och gå upp på platån som används som parkeringsplats. Nu har du stranden framför dig. Ju längre bort du tar dig, desto mer ifred får du vara. Många nakenbadar allra längst bort.

Smöjens kalkbrottssjöar

Det finns flera underbara småsjöar i Smöjen – med kristallklart turkost vatten. De är avgrundsdjupa och absolut ingenting för icke simkunniga. Man hoppar eller kliver i från klippkanterna och vattnet är silkeslent och helt fantastiskt. På sommaren är det många besökare och man får samsas om utrymmena kring klippkanterna. Alla sjöarna är badbara, men de mest populära är den framför den gamla stenkrossfabriken, samt den största som du hittar längre bort, snett bakom fabriken. Underlaget kring sjöarna är stenhårt och vasst, så om du vill ha det bekvämt; ta med badtofflor och solstol. Vid den större sjön går det att vada i från den norra sidan, men det är ganska dyigt.
Hitta hit alternativ 1: Följ södra vägen till korsningen efter Groddammen. Ta höger och följ vägen fram till t-korsningen där du tar vänster. Följ vägen tills du ser den nedlagda kalkkrossfabriken. Välj om du vill gå vänster och hitta ett ställe vid sjön framför fabriken, eller fortsätt backen upp förbi fabriken. Där ser du den andra större sjön snett till höger. Följ vägen rakt fram och sedan klippkanten runt sjön tills du hittar ett ställe perfekt för dig.
Hitta hit alternativ 2: Följ den snitslade banan genom skogen som börjar vid den södra grinden. När du kommer fram till den vita grusvägen, välj att antingen följa vägen in till Smöjen eller fortsätt följa snitslarna genom skogen på andra sidan. De leder dig till den västra kanten av den större kalksjön.

Hideviken

Hideviken är en barnvänlig strand i Hellvi med långgrunt vattnet. Det finns inga faciliteter, ta med picnic, men det är en vacker tallskog och några utmärkta utflyktsmål i närheten, särskilt raukfältet.

Vitvikens strand

Gothems strandbad, som ligger i Vitviken, är en av de populära sandstränderna på östra Gotland. Sandstranden är långgrund och med mjuk sand, ren och fin sandbotten. Här finns även café, camping och en bangolfsanläggning. www.guteinfo.com/?id=1387

Blå lagunen

Det gamla kalkbrottet har fått sitt namn efter det turkosblåa vattnet och är är väldigt populärt. Vattnet är djupt och det finns en brygga ute i vattnet. Det finns parkering, det är en bit att gå därifrån, det finns toaletter på plats.

Sudersand

Sudersand ligger på Fårö och är en av Gotlands bästa badstränder. Ett bad är som varmast och mest behagligt när det blåser sydlig vind. Här finns restaurang, kafé, glassbar på beachen och minigolf.

Tofta

Tofta är långgrunt, vidsträckt och finkornigt. Det finns glasskiosk, toaletter, glasskiosk, flera (avgiftsbelagda) parkeringar och så vidare, och så vidare. Dessutom är det nära till Visby.

Till sol & bad i tabellen

Café, mat & gårdsbutiker

Gamlegårds – eftertanke

Småskalig odling och hantverk bland odlingar av havtorn, aronia, sakatoon och svarta vinbär säljer gårdsbutiken råsaft, nektar, pulver, marmelad och sylt som samas med bänkar, lämapor och huggkubbar. Avrunda besöket med en fika i kafét Eftertanke där det bjuds på meditation, musik och förläsningar, Rute Risungs 249. www.gamlegards.se/

Rute Stenugnsbageri – mysig sommarklassiker

Ett supermysigt litet sommarbageri med en stor trädgård där man kan sitta och fika eller köpa med sig färska delikatesser. Caféet är känt för sina bullar och sitt stenugnsbakade bröd som man bakar i en enorm 18 ton tung vedeldad ugn. Här kan man fika eller äta en lättare lunch. Mittemot fiket finns en inrednings-och hantverksbutik – och ibland en loppisaffär där man kan ”fynda”. www.rutestenugnsbageri.se/

Nyplings Mat & Vin – fine dining i karg miljö

Nyplings flyttade 2018 till Furillen. Kärlen för maten lyser igenom i varje rätt, allt som serveras är ekologiskt och närodlat. www.facebook.com/nyplingsmatochvin/

Lergrav Fisk & Café – sommaridyll vid vacker havsvik

Lergrav Fisk & Café ligger vackert vid stranden nedanför raukfältet intill ett fiskeläge med bodar från 1700-talet. Årekrögarna Anette och Glenn varvar vintern med sommarjobb på öjn. De säljer tre ton inlagd strömming, rökta räkor, flundra, ål, abborre, sik och röding under sommaren. I en hörna i butiken finns lokalproducerade delikatesser som saffransskorpor, ekologisk honung och kallpressad rapsolja. På lördagar lagas bouillabaisse på bryggan. www.lergrav.com

Lärbro Café & Bar – fika året runt

Mitt i samhället i Lärbro mitt emot Konsum hittar du Lärbro café och bar. Sortimentet inriktar sig mest på mat, men du kan även få dig en fika här och allt är hembakat. Cafét har öppet alla dagar utom måndagar. www.facebook.com/larbrocafeobar/

Slite Strandbar & Strandby – poolhäng, lokal öl & mat

Kök med ekologisk och närodlad mat i avslappnad atmosfär. I strandbaren finns bl a lokalproducerad öl, de arrangerar grillkvällar, konserter och DJ-spelningar. www.slitestrandbar.se

Grannen – ett avslappnat häng

Hos Grannen kan du komma för att äta frukost, pizza, en rejäl sallad eller bara för att slappa i trädgården med en svalkande drink. Här finns även gymmet Action Club. www.grannen.se

Gotlandsvåfflan – belgiska våfflor

Här kan du äta matvåffla med t ex skagenröra eller dessertvåffla, allt med massor av goda alternativ. På tisdagar är det tacotisdag och på söndagar brunch. www.vaffelmagasinet.se/

Prima Gård – ekologisk oas

Här kan man fika, äta lunch och middag i den 1600-tals kalkstensgården i Fårösund. Man komponerar sina egna tapas från den självförsörjande trädgården. Smycken och keramik säljs i gårdsbutiken, hönorna pickar i gräset och gårdskatten strosar omkring i kalkstensgruset. www.primagard.se

Bungenäs Kalkladan – matglädje vid vägs ände

Längst ut på en naturskön halvö söder om Fårösund ligger Bungenäs. Här finns konsthallen och restaurangen Kalkladan. I området är det bilförbud så man får gå eller låna cykel på plats bland lammen som betar fritt. www.bungenas.se/

Ett litet creperie

Det lilla creperiet ligger i anslutning till en lada på en ”vanlig” gård i Stenkyrka. För att komma in till serveringen kliver du in igenom den charmiga inredda ladan för att komma in på bakgården. Uteservering känns som en liten oas då den omges av kyrkan, ladan, hagar och lummiga träd. Mitt i oasen står den där, den mintgröna Citroën-foodtrucken som levererar goda crêpes och galetter. Det finns spel och leksaker att låna på plats och regnar det smiter ni bara in i ladan och myser.  Ett litet crêperie

Rot restaurang – i lantlig atmosfär

I Romakloster serveras maträtter med ingredienser från lokala gårdar. En lantlig atmosfär genomsyrar rummet, som är snyggt och spartanskt inredd med ett enkelt långbord i trä. I närområdet blåser man glasen som står på bordet och alla trädetaljer har skarvats på plats. www.restaurangrot.se/

Pannkaksträdet – grilla pannkakor över öppen eld

En anläggning uppbyggd kring ett av Gotlands största träd. Här kan de som vill grädda pannkakor över öppen eld, samtidigt som det finns möjlighet till massor med lek. Man hyr en picknickkorg med allt för pannkaks- eller korvgrillning. Barn och ungdomar kan leka och klättra i jätteträdet, åka linbana, kasta frisbee, spela boule, bestiga däckpyramiden mm. www.pannkakstradet.se  

Leva Kungslador – anrik oas

Strax söder om ringmuren finns grönskande växthus med prydliga stenlador från 1600-talet och en äppellund. Här finns stenugnsbageri, restaurang och gårdsbutik i en avsides oas där barn med spring i benen erbjuds skogslek. kungsladorna.se

Crêperie Tati på Kutens Bensin – crêpes i alla former

På Kutens egen restaurang Crêperie Tati serveras crêpes och galettes i alla former tillagde av franska crêpiers från Bretagne. De använder ekologiskt odlade grönsaker och rotfrukter från Frans Brozén, grönsaksodlare på Fårö. Sen 2018 finns här även Bistro Albatross på samma adress, där det serveras svensk och fransk husmanskost och fiskspecialiteter med utsikt över havet. www.gotlandstips.se/creperie-tati-kutens-bensin/

Fårögården Restaurang & bar – gotländsk medelhavsmat

Från den populära stranden Fårös Sudersand på öns sydkust är det en kort promenad till Fårögården. Uteserveringen passar perfekt för en kopp kaffe i morgonsolen i bruset från havet. Framåt kvällen samlas folk på innergården. På torsdagkvällar grillas helstekt lamm. I baren serveras öl från Fårö Bryggeri samarbete med Barlingbo Bryggeri som är här under sommaren, de har ölprovning på fredagar. www.restaurangfarogarden.se/

Lauters – flower power på Fårö

På en högt belägen och solig äng med utsikt mot havet ligger Lauters. Här finns det restaurang, bar, café, gårdsbutik, utomhusgym, boulebana & retreat. En färgglad skylt intill en väderkvarn visar vägen. www.lauters.se

Till café, mat & gårdsbutiker i tabellen

Sevärdheter

S:t Olofsholm & Kyllaj

Udden har fått sitt namn efter den norske kungen Olav Haraldsson (den hette tidigare Akergarn). Enligt Gutasagen bidrog han till gotlänningarnas kristnande på 1000-talet. Legenden berättar att det fanns ett träkapell byggt till S:t Olofs ära uppe på holmen. Det finns kvar spår av kyrkans grund.

Vid strandkanten finns flera raukar och strax sydväst om platsen för kapellet finns en rauk med en fördjupning, S:t Olofs vaskefat. Enligt sägen ska gotlänningarna ha döpts i den. www.guteinfo.com/?id=611

I den skyddade viken finns en populär badstrand.

Kyllaj och Large nordost om St Olofsholm har präglats av kalkindustrin. I Kallas fanns ett samhälle kring industrin med affärer, kalkpatrongårdar och arbetarbostäder. Här finns flera kalkugnar bevarade I de betade backarna ovanför Strandridaregården i Kyllaj finns ett vackert raukfält. Linné gjorde en teckning av raukarna, eller stenjättarna som han kallade dem, 1741. www.guteinfo.com/?id=1223

Kamelrauken – vid Lörge udd

Här i vårt vackra naturreservat på Lörge udd finns den omralade ”kamelen”, eller ”kaffekannan” som den också kallas i folkmun. Här på den vackra udden med utsikt över Furillen finns ett 15-tal raukar i närheten av resterna efter två kalkugnar från 1600 och 1800-talet. www.gotland.net/sv/plats/lorgeudd

Valleviken – den gamla storhamnen

Valleviken ligger cirka 5 km norr om Lörje och är ett gulligt litet samhälle med anor från kalkindustrins dagar. Nere i småbåtshamnen ligger Sjökrogen, en mysig restaurang som serverar riktigt bra närproducerad mat med fisk och skaldjur som specialitet. Här finns också caféet Kajkanten där man kan fika, ta en öl eller äta glass vid småbord och titta ut över hamnen. Vid hamnen finns en liten sandstrand. www.valleviken.se/restaurang-sjokrogen/

Inne i samhället finns ett litet kalkbrott där man kan ta sig ett dopp. Lite längre inåt land ligger Fardume träsk med naturreservatet Storholmen – ett paradis för alla fågelskådare. www.guteinfo.com/?id=85

Risungs tryffelgård – med den svarta diamanten

Mittemellan Valleviken och Rute ligger Risungs Gård som är specialiserade på tre saker; lammuppfödning, tryffelprodukter och hundrasen Lagotto Romagnolo. I gårdsbutiken säljer de tryffel, lammkött och olika skinnprodukter. Under oktober-november kan du boka in dig på en tryffeljakt med boende och middag. www.risungsgard.com/

Hammarsänget – blommor, fornlämningar & picknick

Hammarsänget är en av norra Gotlands största ängar. I maj-juni är det orkidéernas tid och här växer både St Persnycklar, Johannesnycklar, krutbrännare och vit skogslilja. Ståtliga ekar ramar in änget och åt söder och sydväst finns flera fornlämningar, bl a husgrunder från äldre järnålder, ca 550 e Kr. Här finns bord uppställda för picknick. Hammarsänget ingår som en del av naturreservatet Dagghagen och sköts av Lärbro hembygdsförening. www.guteinfo.com/?id=2078

Lergravsviken naturreservat – vackert raukområde

I naturreservatet Lergravsviken i Rute socken finns ett av öns största raukområden. Under sommaren besöks det dagligen av hundratals turister. Mest fotograferad av de 60 ljusgråa skulpturerna är den bågformade Lergravsporten. Den och dess märkligt formade grannar är en rest av 430 miljoner år gamla korallrev från den tid då Sverige täcktes av tropiskt hav. https://utsiktfraninsidan2.wordpress.com/2018/08/03/lergravsvikens-naturreservat/

Vägume kvarn – odlingsdröm

En gård som funnits i fyra generationer är idag helt fokuserad på ekologisk odling. En charmig gårdsbutik med bl a sparris, jordgubbar, hösthallon och vaktelägg där det mesta som produceras finns till salu, Lärbro. https://facebook.com/vagume-kvarn

Skuttlings Design – kreativitet för trädgården

På Skuttlings Design finns krukor från Cadabra, trädgårdsprodukter och hantverk från lokala hantverkare och konstnärer. Gårdsbutiken ligger i ett helrenoverat gammalt stall i den gamla ladan. www./skuttlingsdesign.wordpress.com

Röcklingers handelsträdgård – ögongodis

Här finns allt man behöver i grönsaksväg. Samt en stenugn, här bakas bröd från gårdens egna spannmål med bl a färska tomater från familjens 1500 kvadratmeter stora växthus. Köp frukostfilen eller yoghurten – här finns allt från ”jord till bord”. www.rocklingers.se/

Lärbro kyrka & Kastal – med unikt åttakantigt torn

Kyrkan är byggd i gotisk stil med spetsbågiga fönster. Den nuvarande kyrkans äldsta delar är från sent 1200-tal/tidigt1300-tal och i kyrkvalvet finns originalmålningarna kvar. Det åttkantiga tornet hade en våning med galleri och skulpterade vattenkastare. Vid en storm på 1500-talet skadades tornet så svårt att en våning fick tas ned och kyrkan fick sitt nuvarande, lite hukande utseende. Tornets ovanliga form har sin motsvarighet på ön i Helgeandskyrkan i Visby.

Intill kyrkan ligger en kastal, ett försvarstorn, från 1100- eller 1200-talet. Det är bygg i flera våningar med latrin på tredje våningen. Idag används kastalen som klocktorn. På kyrkogården finns också en krigskyrkogård från andra världskriget med ett 40-tal gravar. Krigssjukhuset i Lärbro tog emot baltiska flyktingar, flyende tyska soldagar och efter krigets slut, gånger från koncentrationslägren i Europa. www.guteinfo.com/?id=216

Hängers källa & Gann ödekyrka – ”Den blomstertid nu kommer”

Strax utanför Lärbro ligger den omsprungna Hängers källa som idag mest är ändå för att biskopen Israel Kolmodin i slutet av 1600-talet ska ha skrivit ”Den blomstertid nu kommer” här. Biskopen var kyrkoherde i Lärbro. I källan porlar klart och kallt vatten mellan träden och enligt sägnen ska det vara föryngrande. Men vattnet sägs också kunna göra människor galna. Hängers källa med omgivning är naturminne sedan 1968.

I närheten av källan ligger Gann ödekyrka som också är värt ett besök. Kyrkan uppfördes under 1200-talet, men blev troligtvis övergiven under 1500-talet. Kyrkan används fortfarande vid speciella tillfällen, bl a till bröllop. www.guteinfo.com/?id=262

Furillen – halvön vid Lergravskusten

Den karga halvön Furillen är en designvariant av Smöjen. Du ser den från klippkanten vid Lörje – ett kännetecken är det vita slamberget. På Furillen finns ett gammalt nedlagt kalkbrukssamhälle som är omgjort till ett designhotell med finrestaurang. Furillen är ett oerhört populärt fotoställe för modemagasin från hela världen. www.furillen.com/

Slite Strandby – massor av aktiviteter

Här finns gott av aktiviteter, man kan simma i poolen, havet, bada bastu, spela bordtennis, beachvolley, spela minigolf på äventyrsbanan, paddla SUP, havskajag, segla jolle, kitesurfa, cykla landsväg, åka rollerblades och rullskidor. Inom promenadavstånd finns tennisbanor. www.slitestrandby.se/

Gotlands Bike park – cykla mtb

Cementas kalkbrott i Slite, naturreservaten Filehajdar och Hejnum Hällar med 200 km crosscountrycykling på smala stigar som slingrar sig genom den vackra och kuperade terrängen. Här finns Gotlands svar på Grand Canyon. www.slitestrandby.se/aktiviteter/cyklingmtb    

Kullshagebruk – hemlig handel

Via en liten grusväg på gränsen till Träskmyrs naturreservat finns en trädklädd kyl och bod med öppna dörrar. En pittoresk liten handel med det som finns för dagen i form av grönsaker, kryddor och blommor med inriktning på gamla kultursorter som är ovanliga i storskalig odling. I Lärbro. https://facebook.com/kullshagebruk

Gotland Ring – för motorälskare

Är du intresserad av bilsport finns Sveriges mest makalösa racingbana, Gotland Ring, bara 20 km från Lörje®. www.gotlandring.com/

Stora Tollby – magisk mylla

I en av Gotlands största grönsaks- och potatisodlingar har bonden Andreas råvaror bl a serverats på Nobelfester och kungliga tillställningar. I den välsorterade gårdsbutiken är det självbetjäning av rotfrukter, rabarber, kryddor och flädersaft som gäller. I trädgårdslandet kan du plocka majs och potatis av olika slag. www.storatollbygard.se

Bunge museet – levande historiebok

2 km söder om Fårösund är ett av landets största friluftsmuseer. Här presenteras den gotländska allmogekulturen, och det finns gårdar och miljöer från tre århundraden, museibutik, ett mysigt café och en ”laikstäue” där man kan pröva gotländska lekar, spela kubb, gå på styltor eller bygga ett litet bulhus. www.bungemuseet.se/

Gotlandståget – skoj för stora & små

Det finns många anledningar att gilla att åka tåg. De äldre påminns hur det var, de yngre får en inblick i historien. Andra fascineras av det mekaniska, våra lok och arbetet med att hålla våra gamla tåg i drift. Skaket, dunket och visselpipan. www.gotlandstaget.se

Hallfreda butik – designfiness

Här kan man hyra rum och lägenheter med mjuka gräsmattor och prunkande tomt i en gård med anor från 1300-talet. Man behöver inte bo här utan gårdens butik är väl värd en omväg med inredning och accessoarer med både gotländsk finess och italiensk design, närproducerade delikatesser och förstklassiga lammskinn. www.hallfredahotell.se

Stora Gåsemora Gård – upplev sommarkvällen

Gotlands vackraste konsertscen ligger på Fårö. På Stora Gåsemora gård uppträder välkända artister som Carola, Ulf Lundell och Bo Kaspers orkester under sommarsäsongen. www.gasemora.se/

Digerhuvud – mängder av raukar

Naturreservatet på Fårös nordkost har Sveriges största raukområde som sträcker sig från Lauterhorn och Släthällar i söder till Helgumannens fiskeläge i norr. Här finns hundratals skulpturer av kalksten som bildar en 3,5 km labyrint. www.gotland.net/sv/plats/digerhuvud

Rone Smissarve – 189 grönsaker

Med småskalig ekologisk odling med 189 olika grönsaker med allt från spetspaprika, djungelgurka till kål, knipplök, gurdgubbar och hallon förädlar man även råvarorna till sylt, gelé och inläggningar. Bland de 100-tals bruna hönorna kan man handla i gårdsbufiken www.ronesmissarve.se

Till sevärdheter i tabellen

Lokala producenter

Gotlands Bryggeri – en stund av Gotland

Ett av landets första ölbryggerier som efter 23 år producerar över 3 miljoner liter per år. Här görs bl a Sleepy Bulldog och Wisby Lager och det arrangeras visningar med provsmakning i puben. www.gotlandsbryggeri.se

Gute Glass – ekologiskt glasshantverk

Gute glass tillverkar glass på Gotland – helt utan tillsatser! Den del av visionen är också att ”kunna bidra till en sundare matkultur för kommande generationer”. Med gotländsk mjölk, grädde och ägg från gotländska gårdar och lokala farmare blir glassen fantastisk god. Gute Glass-bar ligger i Visby och glasstrucken åker runt på olika platser. www.guteglass.se

Gotland Whisky – Gotch istället för Scotch

Gotland Whisky startade i Roma Sockerbruks gamla industrilokaler 2004. Åtta år senare destillerades de första dropparna. Nu ligger de på amerikanska bourbonfat och på ekfat från legendariska Laphroaig. Den första whiskyn var färdig 2016, en karakteristisk single malt döpt till Isle of Lime.  www.gotlandwhisky.se

Till lokala producenter i tabellen

GIVETVIS får man inte glömma den underbara världsarv- och hansastaden Visby med sina murar, rosor och caféer. Det finns även en Gotlandssida med aktiviteter: www.gotland.net/sv/se-gora/upplevelser?view=map&area=8381518

Till toppen